Pernah dengar Bukit Batu Putih atau Cape Rachado?

Bagi seorang hikers, atau pendaki, nama ini pasti tidak asing bagi mereka tapi bagi mereka yang baru berjinak dengan dunia bukit dan gunung, Bukit Batu Putih bolehla dijadikan sebagai salah satu tempat pendakian yang perlu anda pangkah dalam pilihan bukit yang ada di Semenanjung Malaysia bukan hanya kerana pemandangan yang cantik, tetapi jarak perjalanan ke puncak yang singkat. Senang kata, singkat tetapi cantik

Antara soalan yang akan anda tanya tak kisahla bagi mereka yang baru berjinak, dah lama berjinak atau baru nak pergi mendakinya, dimanakah Bukit Batu Putih?

Petunjuk arah ke Bukit Batu Putih adalah seperti berikut

1. Rumah Api Tanjung Tuan
2. Tanjung Tuan
3. Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan
4. Cape Rachado
5. Hutan Rekreasi Tanjun Tuan
6. PNB ilham Resort

Kenapa singkat tetapi cantik?? Sebab perjalanan dari pintu masuk Hutan Rekreasi Tanjung Tuan menuju puncak hanya memakan masa sekurang-kurangnya 20-30 minit sahaja.


Sponsor : Golden Screen Cinemas
Tarikh : 16 Januari 2017
Tayangan Sebenar : 19 Januari 2017
Lokasi : GSC MidValley
Genre : Thriller / Action
Rating : 3.5/5

Di mana ianya bermula, di situlah ianya akan berakhir jua

Kisahnya bermula dengan pengenalan bagaimana wabak T-Virus bermula dan siapa sebenarnya Alice, Red Queen, Dr. Isaac, Racoon City dan Umbrella Corp.

Bermula di White House, Alice yang terjaga mula mencari hala tuju sebenarnya dan babak dimulakan dengan sesi kejar-mengejar sebelum kebiasaanya Heroin tetap akan menang. Perjalanannya diberhentikan oleh The Red Queen yang memberinya tugas dalam menyelamatkan manusia sejagat dalam masa 48 jam.

Di perangkap oleh askar Umbrella Corp. dan akhirnya bertemu kembali dengan Dr. Isaac. Dr. Isaac asli atau tak itu akan berkembang dalam perjalanan cerita ini. Dalam usaha melepaskan diri dan mengejar masa, Alice berjaya meloloskan diri daripada Dr. Isaac dan bertemu semula dengan Claire dalam mempertahankan pertahanan terakhir manusia di Racoon City sebelum menghentam The Hive demi mencari sesuatu yang ditugaskan.

Apakah tugasan yang diberikan oleh The Red Queen dalam usaha menyelamatkan manusia sejagat dalam masa 48 jam?? Siapakah sebenarnya The Red Queen dan apakah tujuan sebenar Umbrella Corp.???

Semuanya akan terjawab dalam episod terakhir (Katanya lah... Tapi macam kemungkinan ada episod lain).

Pada saya, cerita ini agak banyak adegan kejut mengejut yang membuatkan saya terkejut secara tetiba dan sebab itulah saya tak main game Resident Evil (Mula-mula main dah terkejut raksasa muncul). Penuh aksi dan jalan ceritanya lebih baik daripada episod-episod sebelumnya dan juga tiket tayangan perdana yang agak menarik jika dilipatkan akan membentuk sebuah pistol.

Berbaloi untuk saksikannya di pawagam?? Bagi mereka yang mengikuti Resident Evil Movie dari yang pertama sehingga terkini, mungkin ini dapat membantu anda memahami pengakhiran dan permulaannya cerita ini dan bagi mereka yang baru pertama kali melihatnya, jika ianya mengikut selera anda, bagus, tapi jikalau tidak, itu pilihan anda.

Selamat menonton!
Kedai : Philtre Coffee
Lokasi : Jalan SS21/35, Damansara Utama

Waktu Perniagaan
8AM - 12AM (Ahad - Khamis)
8AM - 1AM (Jumaat - Sabtu)
Tutup Hari Isnin

Rating : ★★★☆☆
Cara Bayaran : Kiplekash Worth RM100 (2 Kupon RM50 hanya untuk RM70)

Pernahkah anda cuba tempat makan baru tetapi yang berbezanya, Pekedai bekerjasama dengan sebuah pembangun aplikasi yang masih baru lagi di Malaysia untuk membayar tanpa mengeluarkan wang dari dompet anda???

Jawapannya tentulah tidak! Sebelum saya pergi lebih jauh memperkenalkan aplikasi ini, marilah kita mencuba kafe baru, tempat makan baru dan suasana baru yang diperkenalkan bersama dengan aplikasi ini.

Apa yang menariknya tentang Philtre Coffee ini???

1. Tenang, Selesa dan Releks
2. Pilihan Makanan
3. Harga (Tak terlalu mahal dan tak terlalu murah)
4. Servis Pelanggan Yang Mesra (Faktor Penarik)

Jom kita tengok menu dan juga promosi yang ditawarkan oleh Philtre Coffee
Pilihan minuman kopi dan teh

Pilihan Ice Cream, Sandwich dan juga makanan yang ditawarkan
Pilihan set makanan yang ditawarkan

Minuman premium untuk penggemar Kopi tegar

Set sarapan pagi (Jimat Kos)

Minuman Istimewa oleh Philtre Coffee

Promosi yang ditawakan serta minuman botol pelbagai jenis
Anda dah tengok antara beberapa harga dan promosi yang ditawarkan terutamanya untuk para pelajar dimana anda boleh mendapatkan diskaun sehingga 10% tetapi, tahukah anda apa lagi yang ditawarkan di sini??

Seperti yang tertera di atas, Philtre Coffee ada menawarkan set sarapan pagi, tetapi, berapa harga roti itu secara individunya??



Antara pilihan roti yang ditawarkan adalah Swirl Raisin, Croissant dan Sausage Roll

Selain pilihan roti di atas, kek pun ada dijual tau!! Tetapi masa kami datang untuk makan, hanya beberapa pilihan sahaja yang masih tinggal








Dan tentunya anda pasti dahagakan air lain selain teh dan kopi?? Jangan risau, di Philtre Coffee, anda boleh juga mendapatkan minuman ringan, jus dan kopi khas daripada Philtre Coffee.



Anda dah lihat harga dan pilihan makanan yang ada, jom lihat pula apa yang saya dan rakan-rakan pilih untuk cuba makan malam itu dengan menggunakan kupon daripada Kiple
Chamomile teh pilihan Hisyam

Teh Earl Grey pilihanku. Nampak tak uncang teh istimewa yang berbentuk rumah tu??

Kopi Long Black pilihan Adzmir
Minum dah order, jom tengok apa pula kami order untuk memenuhi kelaparan yang berbunyi-bunyi seperti gendang perut kecapi
Aglio Olio Prawn untukku

Beef Lasagna untuk Hisyam

Spaghetti Beef untuk Adzmir
Apa kata kami untuk Philtre Coffee?? Seperti yang tertera di atas 3/5 bintang diberi kerana rasa makanannya yang perli diperbaiki lagi.

Sebagai kaki makan, blogger kaki makan dan orang yang suka makan, rasa makanan yang kami pilih masih belum boleh menandingi rasa di tempat lain. Jikalau Philtre Coffee terbaca post ini, Kami harapkan penambahbaikkan dari segi kualiti dan rasa makanan dan siapa tahu, lebih ramai akan datang dan mencubanya nanti lebih-lebih lagi dengan pengenalan kerjasama aplikasi Kiple dan Philtre Coffee.

Nantikan video pendek jalan-jalan cari makan kami yang menampilkan Philtre Coffee dan lain lagi
Selamat mencuba dan selamat mengopi!!!
Sebelum melangkah post yang pertama untuk tahun 2017, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada GSC (Golden Screen Cinemas) kerana memilih saya sebagai salah seorang pemenang untuk peraduan Star Wars Rogue One Contest di Instagram.

Nak tau apa yang saya menang??? Saksikan sedutan video ringkas nyahkotak di laman Youtube saya



Hadiah Kemenangan : Edisi Terhad Figura Royal Selangor Chirrut Imwe
Dihadiahkan Oleh : GSC (Golden Screen Cinemas)
Dibuat Oleh : Royal Selangor
Harga Kemenangan : RM1200
No Edisi Terhad : 523/5000
Watak Star Wars : Chirrut Imwe

Segalanya bermula dengan sebuah kontest di Instagram GSC yang memerlukan anda menghabiskan RM35 untuk 2 tiket Star Wars dan menaikmuat gambar kreatif serta ayat kreatif pada hari yang sama.

Syukur alhamdulillah kehadrat Illahi di atas hadiah kemenangan penutup tahun 2016.

Apa yang ada dalam kotak?? Seperti yang anda lihat di dalam video di atas, 1 kad khas pengesahan tulen edisi terhad daripada Royal Selangor, 1 figura edisi terhad Chirrut Imwe, dan 2 kad tambahan pengenalan Royal Selangor dan Star Wars di dalam 1 kotak kemasan yang memuaskan.

Beberapa gambar dibawah untuk lebih jelas bagaimana rupa figura edisi terhad ini serta apa yang disertakan sekali dalam kotak ini.



Oh ya, hanya 5000 unit sahaja dikeluarkan tahu!!!

Sanggupkah anda menghabiskan RM1200 hanya untuk 1 figura edisi terhad sebegini?? Jikalau anda seorang peminat tegar kipas susah mati yang memang mengumpul barangan edisi terhad Star Wars, jawapannya tentu YA!!

Edisi Terhad No 523/5000

Tapi seperti saya, jawapannya tentu sekali kena penggal leher dan berpuasa sebulan makan meggi je menangis tak berlagu memikirkan bagaimana nak dapatkan semula wang itu.

Banyak lagi sebenarnya keluaran edisi terhad daripada Royal Selangor namun apakan daya, saya hanya ada 1 sahaja dan kalau diberi peluang untuk membuat lagi nyahkotak dan pandangan saya untuk barang-barang Star Wars lain, apa salahnya kan... hehehehe...

Apa-apapun, 2016 adalah tahun yang terbaik! Diakhiri dengan kemenangan yang agak mahal untuk diperolehi.

Tahun 2015, jodoh kemenanganku dengan kontest CIMB menang hadiah Cufflink Star Wars dari Royal Selangor, dan tahun 2016 pula hadiah Royal Selangor lagi. Adakah jodohku dengan Royal Selangor??? Kita tengok bagaimana 2017 pulak bakal beralu.
Sponsor : Golden Screen Cinemas
Date : 21 Disember 2016 
Official Release : 29 Disember 2016
Location : GSC MidValley
Genre : Fantasy / Science
Rating : 4/5


Sinopsis

Jim Preston merupakan seorang mekanik yang berada di dalam perjalanan 120 tahun jaraknya ke sebuah galaksi baru. Akibat kegagalan fungsi pada pod hibernasinya, dia terjaga dari lenanya 100 tahun lebih awal. Menginginkan seorang teman bersamanya, dia bertindak setahun kemudian dengan mengejutkan seorang lagi penumpang yang bernama Aurora. Jatuh cinta pada pandangan pertama, tetapi akhirnya dia sedar kesilapan besar yang dilakukannya mengejutkan terlalu awal. Keadaan menjadi lebih teruk dengan kegagalan pada kapal angkasa tersebut yang perlu diatasi dan ditanganinya.


Alkisahnya, Apa yang anda akan buat jikalau dalam perjalanan yang mengambil masa 120 tahun lamanya tetapi secara tidak sengaja akibat kegagalan fungsi pada kapal angkasa yang mengejutkan anda dari lena 100 tahun lebih awal?


Terima kasih diucapkan kepada GSC (Golden Screen Cinemas) atas peluang untuk menyaksikan tayangan lebih awal dari tayangan seluruh dunia dan tiket tayangan perdana yang agak menarik kerana seakan-akan tiket kapal terbang dari Bumi ke dunia baru.


Kisah ini bermula dengan sebuah kapal angkasa yang bernama Avalon dalam perjalanan 120 tahun dari bumi ke dunia baru yang dipanggil HOMESTEAD II. Tanpa disangka dalam perjalanan yang terpaksa melalui laluan komet yang berliku, berlaku sesuatu yang tak disangka-sangka yang seterusnya mengejutkan seorang mekanik, bernama Jim Preston.

Seorang mekanik, yang terpaksa hidup bersendirian selama setahun akhirnya bertindak untuk mencari seorang teman menemaninya dan jatuh hati pada Aurora yang merupakan seorang penulis.

Apa yang boleh dilakukan oleh seorang penulis dan seorang mekanik untuk meneruskan baki hidup mereka sebelum kapal angkasa Avalon tiba ke destinasi yang ditetapkan dalam masa 90 tahun lagi?? Apakah liku-liku yang bakal dilalui oleh Aurora dan Jim? Adakah Jim akan beritahu rahsianya pada Aurora?? Siapakah yang akan bantu membimbing mereka untuk terus hidup bersama?? Mampukah kapal angkasa Avalon tiba ke destinasi ditujui dengan selamat?? Mampukah mereka tidur kembali dan sampai ke HOMESTEAD II dengan penumpang dan krew yang lain??

Segala persoalan bakal terjawab apabila anda pergi sendiri menyaksikan Passengers di pawagam berhampiran anda. Dilakonkan oleh Jennifer Lawrence (The Hunger Games) dan Chris Pratt (Guardians Of The Galaxy) pasti akan membuatkan anda terhibur dan merasakan bagai ingin berada di dalam kapal berdua dengan Jennifer Lawrence (Ehhhh...)...

Cerita yang berakhir dengan 1 mesej pengajaran dan jalan cerita yang tidak membosankan membuatkan saya menontonnya dengan penuh khusyuk tanpa mengantuk (Walaupun tayangan perdana pada waktu malam).

Apa ditunggu lagi?? Saksikanlah di pawagam dan kongsikan pendapat dan review anda. Lain penonton, lain citarasanya kan...
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.