Tonton.com.my

by 8/06/2011 01:55:00 AM 0 Pengkritik
Alhamdulillah... Akhirnya!!! Jumpa gak cara nak download cite kat website Tonton.com.my

Korang nak tau camne??? It's all thanks to this 1 blog i found. And since the link given is already dead, i've uploaded the installer to my files and will share it to all of you. Sharing is Caring.

Before i move on to the tutorial on how to utilize and download the streaming video, actually, before tonton were ever born on the website, people can easily download any TV series aired and shared on TV3 website easily with Internet Download Manager.

But since the dawn of Tonton.com.my, and the Beta server, it's all seems destroyed in a second!!! And yeah!!! I was just about to download Jejak Rasul when suddenly they changed it to watched only on Tonton.com.my 2 years back... WTF!!! Opss... Bulan posa... jaga sikit ayat ko tu... Hehehe

FYI or in long term, For Your Information, Tonton xdapat nak download coz dia menggunakan format “rtmp” dan “rtmpe” yang memang IDM xdapat nak download secara automatik

So how to solve this download problem???


1st Step - Download Software Stream Transport


2nd Step - Cara untuk download menggunakan ST

  •  Selepas anda masukkan link seperti dalam pic di atas, klik button "start".
p/s - Tonton.com.my memerlukan anda untuk mendaftar sebagai ahli untuk melihat video mereka.
  • Anda akan dibawa ke interface sama seperti jikalau anda buka tonton melalui mana² browser internet
  • Search apa yang anda ingin download. Contohnya cam teman, nak donlod cite "Kias Ramadhan" yang dimainkan di TV3 aritu n miss coz tertengok cite Korea lak dalam bilik.
  •  Setelah anda jumpa cerita apa yang anda mahu, klik padanya dan cerita ini akan loading dan seperti biasa, if kita pakai IDM, akan keluar link untuk download, tapi maafla... Dapat Donlod iklan dia je... Nak donlod cite dia???

  • Setelah link di click dan cerita mula dimainkan, anda akan perasaan di bawah ruang kosong terdapat beberapa ayat tertulis seperti dalam pic bawah ni.

p/s - nak tengok lebih besar pic, sila klik pada pic² tersebut
  • Anda akan nampak ada 2 link yang diberi, click pada title "tonton". Reason??? Sila tengok pada Duration, Video width dan height.
  •  Untuk download, just klik pada title tonton dan klik button "download" yang terdapat di kanan anda bawah button "show task" dan "delete". Setelah anda klik, akan keluar taskbar seperti di bawah.
  •  Final word??? Tunggu dia siap download, n walla!!! There u have it!!!
p/s - The final video will be in FLV format but the quality is the same as u see streaming on tonton. So please do not complain, if any of u guys/girls ever found any software that make streaming like tonton possible to download with avi or others such as mkv, please do tell me.

p/ss - Kelajuan anda donlod bergantung kepada speed internet anda. N yeah, i'm using Unifi, so the speed kinda laju skit r... Hahaha... But it all depends on the speed.

 Credit to this website for the tutorial and the software needed


Sebarang persoalan, or any question, do hit me back with your comment or brilliant answers. Tq

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

0 Pengkritik:

Lazada

Lazada Malaysia
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.