We Are 'Yong Belar'ians Part 2

by 2/27/2011 12:38:00 AM 2 Pengkritik
Assalammualaikum, Salam 1 Malaysia and Well Hello There (Macam Intro Anwar Hadi La Pulak)

Bertemu kembali kita di episod ke-2 perjalanan pendakian ke gunung ke-3 G7 bagi ku, iaitu Yong Belar... Part 1 kita berhenti di checkpoint 1 iaitu The Cabin... Seriously, the water is so cold that can make your feet numb until your skeletons. Sebelum saya memulakan cerita sambungan perjalanan, seperti biasa, teaser pemandangan terindah yang tak semua dapat melihatnya kecuali yang pergi melihatnya sendiri....

Pemandangan dari puncak gunung Yong Belar.. Gunung di depan is Gunung Gayong dan disebalik awan is Gunung Korbu
Night View at puncak Yong Belar
Bintang² di puncak Yong Belar
Bintang lagi.
 Ok... enough of the teaser... hahaha... jom kita tengok bagaimana perjalanan sepanjang meredah trek untuk sampai ke puncak Yong Belar... Dan untuk yang ingin pergi mendaki YB, jadikan pic² ni as guide untuk anda semua...


Trek permulaan selepas The Cabin. Anda akan melalui sebuah rumah papan yang telah lama ditinggalkan.
Cabaran pertama pendakian selepas The Cabin.. p/s - Batu ni agak licin, if hujan, maybe lagi licin
Oh ya... Selepas cabaran pertama, cabaran seterusnya ialah naik, turun dan naik turun melalui beberapa puncak tipu.. 5 hingga 6 puncak tipu yang akan dilalui sebelum ke kem tudung periuk
Berehat sebentar di puncak tipu... Bape banyak puncak tipu kena lalu daaa...
Periuk kera yang senang ditemui di ketinggian 1000meter dan ke atas...
Pendakian menaik sudah
Dan kita naik lagi sebelum tiba di Kem Tudung Periuk
Pemandangan sekitar kawasan tapak perkemahan
Breakfast roti arab oleh geng² guide
Sebelum bergerak ke Kem Kasut, sedikit taklimat, senaman dan bacaan doa bagi memberkati perjalanan yang akan ditempuhi.
Selamat datang ke Kem Kasut... Model - Jup
Cara² memotong bawang di atas gunung
Mari makan pringlessssss... Snack di atas gunung
Uteh - Guide ORL
Cikgu, one of the guide
Kanak² kelaparan a.k.a my khemah mate... Diorang ngah masak meggi time ni... Ate, lapo bebeno deme...
Water checkpoint di kem tudung periuk... Seriously, jalan nak turun p water checkpoint pun dah penat, ni kan nak nek... lagi r penat... agak mencabar gak r... Ngan air yang sejuk sampai rasa ke tulang kaki... Buururrrururrr...
Snap and pose sebelum tiba ke puncak
Ok... sampai sini saja post kita untuk kali ini... next post?? Welcome to puncak Yong Belar bersama beberapa astonishing pic untuk tatapan anda semua... suke post ini??? like dan komen la yer.. ahakksss... jangan malu²...

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

2 Pengkritik:

mye said...

wah pendakian yg mnarik..
hehe

lea said...

mcm abg baz gak
suka daki gunung ganang

Lazada

Lazada Malaysia
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.