Lazada

Mission : Escape The Room with #TSDayOut

by 9/29/2014 11:48:00 AM 0 Pengkritik
Pernah terfikir untuk jadi seperti Michael Scofield dalam Prison Break?? Or fefeeling macam Liam Neeson dalam movienya bertajuk Taken???

Well think again, coz i've the chance to be both of them & Escape the clutch of 45 minutes in a confined space room trying to be Sherlock Holmes with all the assistant in the group as Dr. Watsons, except no dissecting of body laa.

But 1st of all... Terima kasih dan tahniah diucapkan kepada Tourism Selangor untuk TSDayOut yang AWESOME bersama rakan blogger yang dah lama serta yang baru jumpa & terima kasih untuk breakfast + lunch yang sedap belaka habaq hang!


If some of you wondering soalan cliche seperti berikut "Di Mana Escape Room kat Klang ni??" "Macam Mana Nak Pi Sana??". Well, here are my answers... Tau gune GPS, google Maps or maps2 seadanya kan?? Sila tengok maps & lokasi seperti tertera di bawah : 

*p/s - saya pun sesat jugak mencari tempat ni sampai berpusing-pusing...


Sebelum korang fikir korang power sangat, ini adalah beberapa commandment yang anda perlu tahu apabila berada di ESCAPE ROOM!

Apa hangpa ingat kena ada movie je ke commandment bagai ni??? Main Escape Room pun ada The Commandment dia la..

*p/s - Rules ini hangpa kena tau... To Lived or Not To Lived... It's your choice...

Lokasi dah tau, rules dah tau, mesti ada yang nak tau berapa harga nak main? Di mana nak cari di tempat berdekatan dengan anda? Macam mana nak join TSDayOut ni? & berbagai soalan lagi yang mungkin berguling-guling macam tenggiling dalam Medula Oblongata hangpa semua... Apa tunggu lagi... Klik, scroll dan bacalah...

p/s - Sesungguhnya membaca itu amalan mulia... cewaaahhhh... Ok.. stop this nonsense..



It all began with a light Breakfast as most of the bloggers are also "KAKI MAKAN" with a perut yang berlubang besar tak hengat di Kafe Nenda.

Overall, the food was quite good & delicious, cuma entah kenapa masa tu, dapat Roti Bom kosong je.. Tiada inti bagai.. Feeling like... hurmmm.. There is something missing... But who cares... perut lapar, makan sahaja...

Perut pun dah kenyang, kesabaran untuk mencabar diri dalam ruangan tertutup selama 45 minit pun dah tak sabaq habaq hang... So let's start to enter the Escape Room!

So what is this Escape@Room??

A phenomenon games with over 1,Million fans from countries such as the US, Hungary, Romania, Singapore, China, Taiwan, Spain & Hong Kong.

Mendarat di Malaysia pada 2013 dengan cawangan pertamanya dibuka di eCurve dan seterusnya dengan pembukaan cawangan di 6 lokasi sekitar semenanjung Malaysia dengan Berjaya Times Square Kuala Lumpur sebagai tempat permainan terbesar setakat ini.

It was an honour for us to hear the explanation & the root of the game from the Co-Founder itself, Bro. Victor Lo.

Basically, di cawangan Klang menawarkan 7 permainan berdasarkan bintang & cabaran yang perlu ditempuhi.


Setiap bilik hanya diberi 2 peluang ke-emasan untuk mendapatkan klue & pertolongan daripada Game Masters & Escape Marshals, tetapi, hanya Taken (6 Stars) diberi 3 peluang ke-emasan. Sebelum sesuatu permainan dimulakan, Game Masters & Escape Marshals akan bersedia untuk menerangkan perjalanan setiap cabaran.

Untuk kumpulan kami, Cabaran pertama kami ialah untuk menjadi Scofield dalam Prison Break. Nak tau apa yang berlaku?? Biar gambar yang berbicara...

Mission Room : Prison Break
Level ; 4 Bintang
Time Limit : 45 Minutes
Hint : 2 times
What to Expect? : Blindfolded escort to the room and HandCuffed together
Tips?? : Used your 1st Hints while in the bars and the 2nd after escape from the bars




Nak tau lebih spoilers game ni??? Tak FUN laaaa if semuanya diceritakan tanpa dialami sendiri kan... Tapi bukan nak berlagak, bukan nak membanggakan, but our grup are the 1st, winner among others. Tak percaya??

Team Personal Record : 40.15 Min

Since all the kumpulan are destined to be the losers, opssss... Maafla, "We Are The Champions"!

So what's next?? Actually kami cadang nak cuba game yang 3 bintang tu since grup sebelumnya kalah kan... But instead, kena amik TAKEN since grup lain tak berupaya nak menangani kemenangan kami yang mutlak... Cewaaahhhh. Maka bermulalah, kisah kemenangan kami... ehhh..

Mission : TAKEN
Level : 6 Bintang
Time Limit : 45 Min
Hint : 3 times
What to Expect?? : 1 of your team will be handcuffed with a briefcased & 3 room altogether.
Tips??
After unhandcuffed your teammate and get the clue inside the briefcase, ask for hint especially shooting to go to the 2nd room. Ask for 2nd hint if you can't find the way using the map. & the final hint to get past the 3rd door.



For taken, i would say, you will never expect the challenge to be so STRESSED although there is much time left around 20-30 min. Especially to move to the next room, shooting & opening the puzzle, moving the door and finally the last room to Escape.

Tapi penat lelah kami akhirnya membuatkan kami tertinggi hidung plak (Nasib tak jadi macam Pinocchio)

Team Personal Record : 42.01 Min

So, it means, our group menang both challenge la kan??? (Tangan di dada, mata ke atas)

Dah penat bermain, tentunya perut bloggers yang sentiasa berlubang ni penuh dengan cacing-cacing kelaparan sebelum kemenangan mutlak kami direkodkan oleh Tourism Selangor.

Tahukah anda?? Setiap kali TSDayOut, Tourism Selangor dengan berbesar hatinya ingin memberi para peserta yang juga bloggers & kaki insta sesuatu untuk dibawa pulang. Apakah dia???

Instagram Winners 6x : RM150

Blogging Competition (*Wink-wink)

1st Prize : RM 1,000
2nd Prize ; RM 500
3rd Prize : RM 300

Alhamdulillah, bukan takat menang both games, dapat menang medal lagi tu! & guess what?? Tengok gambar je la.. Cakap banyak nanti hidung tinggi plak kan.. ehehehe... Tapi kalau menang yang blogging tu pun macam menarik jugak kan... :P

p/s - Korang nampak tak muka aku yang paling atas sekali sebelah kanan tuuuu... Haaa.. kemenangan berganda kot! Syukur Alhamdulillah! 1 of the winners for Best Instagram Photos

For those bloggers, who loves adventures, meeting new people, meeting old friends, expanding your networking, don't be shy, & keluar dari kepompong keselesaan anda untuk menerokai dunia bersama Tourism Selangor di TSDayOut.

Peluang yang tak akan saya tolak untuk bersama berkenalan dengan artis tempatan jemputan seperti Zoey Rahman dan blogger famous yang lain.

Check It Out for those yang berminat untuk join next #TSDayOut bersama Tourism Selangor


Or keep up to date with hashtag #TSDayOut for more news & info

Untuk mereka yang ingin mencuba ESCAPE, detail seperti di bawah

Rates
Normal: RM 36.00
Offpeak*: RM 32.00
Weekend: RM 36.00
Public Holiday: RM 36.00

* Offpeak (Before 05:00 pm)
Locations Available For Bookings
#Petaling Jaya
Lot 2-01A, 2nd Floor, eCurve, 
Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara, 
47810 Petaling Jaya, Selangor.
Tel: +603-7732 9198
Email: info_pj@escaperoom.com.my

#Klang
No. 111-1, 1st Floor, 
Jalan Mahogani 5, Bandar Botanic, 
41200 Klang, Selangor.
Tel: +603-3323 2213
Email: info_klang@escaperoom.com.my

#Puchong
Unit 2, 3 & 4, Level 3, Block K, Setiawalk Mall, 
Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong, 
47160 Selangor Darul Ehsan
Tel: 1700 816 218
Email: info_puchong@escaperoom.com.my

#Kuala Lumpur
07-96, 7th Floor, Entertainment Podium, 
Berjaya Times Square, No. 1, Jalan Imbi
55100 Kuala Lumpur.
Tel: +6016-217 8393
Email: info_kl@escaperoom.com.my

#Johor Bahru
L4-029, Sutera Mall, 
No.1, Jalan Sutera Tanjung 8/4, 
Taman Sutera Utama, 
81300 Skudai, Johor Bahru.
Tel: +6010-510 0931
Email: info_johor@escaperoom.com.my

#Penang
Lot 3-13B, 1st Avenue, 182, 
Jalan Magazine, 10300 Penang.
Tel: +6042615571
Email: info_penang@escaperoom.com.my

Email: info@escaperoom.com.my
Tel: 03-7725 1921

Selamat ber-ESCAPE & Don't be A LOSER but Challenge Yourself to Be A Winner Like Our Group!

P/S - Kalau teringin nak ajak teman untuk join bermain Escape, janganlah segan silu contact naaa...

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

0 Pengkritik:

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.