Lazada

Pengakap Udara

by 4/09/2012 01:18:00 AM 0 Pengkritik
Aku dulu seorang ahli Pengakap ketika zaman sekolah rendah. Ingat lagi trademark Pengakap ketika itu

"Akela, Kami Buat Habis Baik"

Entah betul, entah salah ejaan akela, peduli hapa aku, kerana aku setia dengan Kadet Remaja Sekolah sejak meningkat langkah ke tingkatan.

Kebetulan, semasa Pesta Belon Udara Panas di Putrajaya bulan lepas, Mac la, coz skang dah bulan April kan, aku terserempak bak kata in english word, i stumbled upon a booth displaying the badge and insignia of the Pengakap Udara and it attracts me to know more about their badge. Almaklumla, KRS ada pangkat je, badge2 ni, xde pun.. Huhuhu
Ni baru sikit, jom kita tengok lagi banyak lencana Persekutuan Pengakap Malaysia, terutamanya, lencana unit Pengakap Muda Udara

 
 
 
 
 
 
Ok. yang menariknya tentang pengakap ialah lencana mereka, lencana yang diterima oleh setiap orang berdasarkan kepakaran yang mereka lulus melalui beberapa ujian. N ada juga lencana yang diberi atas khidmat mereka dalam kategori2 yang diberikan.

Yang paling menarik, is Lencana Pengakap Diraja, dari nama pun dah tau betapa gahnya lencana itu. N dengar cite dari rakan², untuk mendapatkan Pengakap Diraja, ujiannya amatla payah, n jikalau gagal, anda tak mungkin lagi boleh pegi mendapatkannya untuk kali ke-2. N mereka yang berlencana Pengakap Diraja, mempunyai skill² tertentu yang memang calang² orang mampu buat.
 
Cantik lencana Pengakap Raja. Dibandingkan dengan KRS, KRS is based on military. Pangkatnya, mengikut pangkat dalam tentera, paling tinggi yang leh dicapai dalam KRS sebelum melangkah ke Universiti, is Leftenan Muda, tapi setakat rakan² yang aku kenal, sampai staff sarjan jaaa...

Ok. Next, akan ku kongsikan jenis² ikatan tali dalam anggota badan beruniform yang perlu diketahui n diajar di dalam kelas mereka. TQ, n Aaron Aziz menang Anugerah Bintang Popular Berita Harian.

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

0 Pengkritik:

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.