Twilight Saga - Breaking Dawn Part 1 Review

by 11/29/2011 12:54:00 AM 0 Pengkritik
Sponsor : @NuffnangMY & Ecentral The Star
Venue : Cathay Cineplex e@Curve 
Movie : Twilight Saga - Breaking Dawn Part 1 
Date : 23th November 2011 (Premiere Screening) 
Malaysia Screening : 24th November 2011 
Genre : Adventure / Drama / Fantasy 
Rating : 3.5/5


"If U Kill Her, U Kill Me"

Synopsis

In the highly anticipated next chapter of the blockbuster The Twilight Saga, the newfound married bliss of Bella Swan (Kristen Stewart) and vampire Edward Cullen (Robert Pattinson) is cut short when a series of betrayals and misfortunes threatens to destroy their world. After their wedding, Bella and Edward travel to Rio de Janeiro for their honeymoon, where they finally give in to their passions. Bella soon discovers she is pregnant, and during a nearly fatal childbirth, Edward finally fulfills her wish to become immortal. But the arrival of their remarkable daughter, Renesmee, sets in motion a perilous chain of events that pits the Cullens and their allies against the Volturi, the fearsome council of vampire leaders, setting the stage for an all-out battle. The suspenseful and deeply romantic Breaking Dawn continues the epic tale of supernatural fantasy and passionate love that has made The Twilight Saga a worldwide phenomenon.

p/s - I actually got 2 pairs of tix for Twilight Saga and decided to hand it over to my mom and dad to see it coz of different venue where it screen at GSC Tropicana City Mall thanks to ecentral The Star.

Skang, jom kita baca lak ulasan serta ringkasan cerita Twilight Saga yang dinanti²kan oleh kebanyakan Twilight fans like 1 of the person i'm watching it with.



Segalanya bermula dari sekeping kad walimatulurus, ikatan perkahwinan antara 2 insan berbeza jantina lagi lain darjat dan jenisnya. Antara manusia berjantina pompuan dipanggil Bella Swan yang tika itu baru umor 18 tahun & Pontianak berdarah sejuk jantina lelaki dipanggil Edward Cullen yang dah idup ntah 1000 tahun gamaknya.

Dan penerimaan kad kahwin itu menimbulkan rasa tak puas ati seekor serigala jadian berjantina lelaki yang dipanggil Jacob Black.

Segalanya nampak sempurna ketika hari perkahwinan, walaupun ketika Bella berjalan menuju tempat Edward berdiri untuk diijabkabulkan dengan sekali nafas penuh ngan puitis bagai, Bella agak gementar, namun hilang perasaannya itu sebaik berada di hadapan Edward.

Alkisah nak dijadikan cerita, sebelum berangkat berbulan madu di sebuah pulau di Brazil, bertemu jua 2 insan yang dahulunya kawan tapi salah sorangnya bertepuk sebelah tangan. Walaupun mereka tak ditakdirkan bersama, iaitu Jacob ngan Bella, tapi persahabatan tetap terjalin.

Dilajukan cerita, berbulan madulah dan bersenggamalah dengan ganasnya Edward & Bella di atas ranjang sehinggakan rosak teruih la katil tu... Mak aih ganaih nauuu... Tapi malangnya... Nanti teman ceghite japg naa...


Haaa... Nape lak pegang perut tu??? Tu laaa... Honeymoon tak sampai 2 minggu perut dah meragam aih... Tapi ni sebab kahwin abnormal ngan pontianak, maka haid dia pun datang lewat dan disahkan mengandung... Ok... Anak bakal vampire, mestila cara nak mengandungkannya unik lagi istimewa kannn. Dan ini menimbulkan rasa sangsi kepada penjaga villa yang dihadiahkan Carllise kepada Edward & Bella Cullen dengan ayat latinanya bermaksud kematian kepada Bella.

Akhirnya berita keberanakkan Bella sampai ke telinga besar Jacob. Yang kemudiannya bergegas menaiki motor kesayangannya ke rumah The Cullens. Maka bermulalah kejadian besar yang akan menyebabkan perjanjian damai antara 2 kaum iaitu serigala jadian yang diketua Sam ngan The Cullens.

Kerana tak mahu sesuatu yang tak diingini berlaku ngan kelahiran anak yang Sam kata tidak tahu apa yang keluar nanti, Sam menetapkan untuk melawan The Cullens. Sementara itu, untuk menyelamatkan keadaan Bella yang tengah nazak melawan untuk terus hidup, dia terpaksa minum air darah coz anaknya kan bakal vampire, xkan nak minum air suam kot... Xsedap la katanya...

Nak tau cerita selanjutnya???

Spoilers

- Anak yang bakal dilahirkan ialah anak perempuan.
- Jacob terlutut bila melihat masa depan yang bakal dilalui ngan anak Bella.
- Babak di atas ranjang ditapis oleh Penapisan Filem Malaysia coz ianya Untuk Tontonan Umum Ok!!!
- Babak melahirkan anak yang penuh berdarah pun dicut sama.
- Akhirnya Sam & Serigala lain tak jadi nak lawan coz Jacobs dah disukai oleh Bella & Anak perempuannya.
- Seth dan ntah sorang pompuan dari puak serigala berpaling tadah ngan Sam dan join #TeamJacobs.


p/s - Sila tunggu sehingga habis kredit nama pengarah coz ada babak bagaimana surat keluarga baru The Cullens dihantar kepada AJK pontianak sedunia.

Overall cite ni leh tahan la teman kabokan... Walaupun agak laju & ada babak yang teman kurang paham coz terlalu pack jalan citenye. Tapi kena gak tunggu cite tu kua BRIP untuk tengok babak² yang ditapis Lembaga Penapisan Filem Nasional.

Oh yaa... Tak rugi pun tengok cite ni kat panggung wayang especially for those Twilight Fans. Can't wait to see the 2nd installment to see how the story will end especially when Bella finally turned into a Girly Vampire. Opssyyy... Another spoilerrr...

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

0 Pengkritik:

Lazada

Lazada Malaysia
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.