Kenali Polymer Engineering @ USM Kampus Kejuruteraan Part 1

by 6/12/2011 10:26:00 PM 11 Pengkritik
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam semuanya

Post ni adalah istimewa especially to those yang berjaya mendapat tawaran belajar ke USM specially, USM Engineering n yang memilih untuk belajar kos polimer kejuruteraan d USM


Tetiba nak naikkan post ni coz baru je check status blog n terjumpa orang yang search keyword ni... So... alang² teman, yg juga merupakan senior kejuruteraan polimer USM, n insyaallah grad bulan 9 ni, memperkenalkan anda kepada Polimer Kejuruteraan USM

For those yang xtau... Polymer ni banyak dikaitkan ngan cabang² rantaian molekul yang bergabung antara 1 sama lain membentuk 1 rangkaian yang digelar polimer... Ok... cukup explaination... N untuk lagi advance... It's not all about the chain... N there is much more about polimer rather than the long branched chain that all of u learn in matriculation or during the after school year...
 


And it's not about the picture above also k... It's just a fun in learning polymer engineering... Especially the polymer structure... Just for fun k... Don't take it seriously... K... Back to the topic... what u should know about Polymer engineering in USM Engineering...


Back to basic... For those from science stream taking biology or in matriculation, sains hayat, take note... Anda akan belajar fizik n yang berkaitan dengannya... N for those who already learn fizik n from sains fizikal or taking teknikal in matriculation, sila setadi semula ye... Y???

For those USM Apex student, especially 1st year taking engineering course, this should be taken note... Either you taking course Polymer, Chemistry, Mechanical, Electrical, Electronic, Aerospace, Civil, Manufacturing, Mechatronic, Material and Mineral resources engineering...

1st Year student will learn basic engineering subject... Which is especially for those taking Polymer Engineering course, this is what the subject that u will learn during your 1st year... Summary of 1st sem n 2nd sem...

- Mekanik Kejuruteraan (Mostly focused on mechanic static n dynamic... Involve calculation n don't be suprised dat during the 4 years study, u will see the equation use again)
- Bahan Kejuruteraan (Basic knowledge on what is material, polymer, how the balanced equation, n many more)
- Lukisan Kejuruteraan (For those from sekolah teknik, bersyukurlah anda coz memang targetkn subjek ni dapat A ok!!! For those yang xde basic, carilah sesapa dak² dari skolah teknik K... Coz we technic school student ada basic n ada skill dalam subjek ni)
Matematik Kejuruteraan (Both 1st n 2nd sem will learn it... So be ready with your casio FX570 calculator... N for those who already learn the easiest way to solve the equation just using this type of calculator, Syabas!!! Anda akan menggunakannya nanti)
- Polymer Organic Chemistry (This is the only subjek relating to the course for 1st year - teached by Dr. Chow from my time... skang xtau la sape yg ajar... tapi rasanya Dr. Chow ada lg)
- Amalan Kejuruteraan (2nd sem... Mostly belajar kat bengkel... camne nak wat kimpalan, nak wat skru n mcm² lg)
- Kimia Fizikal Bahan Kejuruteraan (Haaa.. Ni ada gak blaja mass balance n macam² la... malaih noo nak hurai pnjg².. Just try balaja)

N for those yg dapat MUET band 3 n ke bawah, bersedialah anda untuk amik subjek LMT100, that is BM if xslap... BM permulaan... Ke BI??? Someone yg pernah amik especially those from USM Engineerg tlg bantu... Coz i dpt band 4... Hahaha... Bukan nak riak K... Tapi bersyukur...


Mostly... 1st year, kita xkn nampak sangat apa yg kita belajar sebenornya... But it will gradually be learned when reached 2nd year n above... N for advance info..

Polymer not only involved this long branched chain of molecule adding to each other to form a polymer, but also polymer can be related to rubber, latex, composite, plastic n not to forget, semiconductor...


Well... got to learn more to get know more...

N in advance... Part 2 will introduce on the lecturers, how to cope with the lecturers, how to score for your final exam, n how to do well in this course...

p/s - although diri ni xsecermelang dak 3rd year n dak Apex Polymer USM Engineering... But i'm giving this advice, tips just to improve those who r going to pursue study in this course... N jangan contohi sangat senior anda yg kurang, but find those yang bagus utk membantu seadanya...

p/ss - pastikan nama USM gah di persada antarabangsa bersamaan ngan motonya, mentransformasikan pendidikan untuk kelestarian masa hadapan (Betui ke?? hahaha.. Bantai je r)

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

11 Pengkritik:

LaDy_aFieFa said...

budak kimia jgk ke?huhu

putra87­™ said...

Hahaha.. x r.. kat USM kos ni bkn bawah kimia... tapi bawah fakulti len...

cHu_aRE said...

Hopefully i will get usm polymer engineering :)

ain zainab said...

salam..nk tny..usm polymer engineering kat kampus usm george town, penang k?

putra87­™ said...

Ain zainab - xla. kos ni kat nibong tebal. kampus kejuruteraan usm.

cHu_aRE said...

hai hai admin.. Tak sia sia suha cari info pasal polymer engineering kat USM ni , finally dapat jugak kos ni kat USM.. Syukur :)

missjay said...

i,ll be your junior later

putra87­™ said...

Tahniah suha coz masuk USM Engineering amik kos Polymer. Selamat belajar!

missjay - huhu. sy dh lama grad la. huhu. xdptla nk berjumpa jr. ni :P

cHu_aRE said...

huhu.. Thanks :) Kalau x keberatan , boleh x admin bgtaw peluang pekerjaan polymer engineering ni.. :) N admin dpt keje ap ye skrg .. Huhu :)

putra87­™ said...

Ohh nak tau bidang pekerjaan polymer engineering ea?? insyllh nantikn post khas utk kos korang ni ea. Job admin br dapat as SQA Engineer. Luas sbenarnya pluang kerja utk kos ni. Nantikn post khas utk korang.

cHu_aRE said...

tenkiuuu :D

Lazada

Lazada Malaysia
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.