Sedetik Lebih D USM Kampus Kejuruteraan - Makan-makan

by 5/23/2011 05:48:00 PM 4 Pengkritik
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1 Malaysia

Kali ni, teman nak cerite skit pasal makan-makan d USM Kampus Kejuruteraan teman, ye laa... Teman pun dah nak abis blajo kat USM ni kan... So alang-alang dah nak abis blajo, pekata teman bitau pada sume yang baru nak masuk ke, dah lama masuk ke, xpun baru nak melambaikan tangan meninggalkan USM tercinta ni n yang dah masuk tapi xtau tempat makan ni...

FYI or sape yang xtau short form ni, For Your Information, tempat makan sekitar USM Kampus Kejuruteraan ni sangat banyak... N to all of the USM Engine students, antara tempat makan famous yang selalu dikunjungi adalah seperti berikut... p/s - This is the most famous food place yang dari dulu sampai sekarang, kalo sape masuk USM Engine xtau, hangpa p la ketuk kpala 10 kali ea...

  • Restoran Sasha
  • Restoran Omaq
  • Restoran Nuri
  • Restoran Mamak Riyas
  • Restoran Mamak Naseer
  • Kari Corner
  • KFC
  • Pizza Hut
Haaaa... Nape ade 2 fast food lak dalam list ni??? Hahaha.. Reason?? Sebabnye, 2 fast food ni je paling dekat skali ngan USM Engine, iaitu di bandar baru Parit Buntar. Selain dari kami mempunyai tempat makan yang agak n leh tahan sedap gak r, Pasar malam pun ade gak tau... Bile pasar malam dia??? N apa special kat pasar malam tu??? sat nooo.. teman cerite...

  • Pasar Malam Parit Buntar - Jumaat d pekan lama Parit Buntar. Berhampiran jam beso.
  • Pasar Malam Taman Pekaka - Ahad d tengah-tengah kawasan kat Taman Pekaka
Kalo nak tau lebih pasal pasar malam ni, ada penah diceritekan dalam post sebelum ni, tapi kat Taman Pekaka punye laa... Nak tau lebih lanjut??? Tengok ni...


Haaa... Link dah kasi, tempat dah kasi... Tapi tunggu!!! Ada banyak lagi tempat teman nak btau.. Tapi sebelum tu, tengok la teaser-teaser tempat makan kami ye... Siap ada pic tangkap kat KFC lagi ok!!!.



Pic ni adalah kenangan ketika Mathi belanja kami makan di KFC... TQ Mathi for the great moment together with PolymeROX



Dah terliur??? hahahah... Tunggu... Ada lagi pic nak disajikan untuk tatapan mata anda n wat lidah anda semua terliur sekejap... N tempat-tempat makan lain berdekatan ngan USM Engine.





Ok... sume pic di atas kami makan D Resotran Nuri... Ada Laicikang, Jus Tembikai, dan xlupe juge sup Tomyam sebagai tatapan halwa mata dan nafsu makan...Yaaa... Kebanyakkan restoran melayu yang bukak sekitar USM ni is based on Tomyam ok... N FYI gak untuk anda semua, mostly this malay restaurant will only open at 6.30 pm until paling lewat pun 2 pagi... Tengok kedai makan gak la...

2nd famous restoran is Kedai makan Sasha... Apa yang sepesial kat sini???
  • Nasi goreng belacan - Memang pedas la habaq hang... (Untuk orang yang xtahan makan pedas tapi degil suka nak makan pedas cam aku)
  • Sup tomyam
n macam-macam lagi laa... Nak p try sendiri... List makan special tu coz teman selalu order kalo tiba menjamu perut yang buncit ni kat sana...

N kalo anda yang rasa nak p makan dalam tengah ari ke, petang ke or senang cite nak lunch r... beberapa restoran yang patut dikunjungi untuk dimakan...Besenye orang lunch nasi campur je... Jarang orang lunch mintak nasi goreng-goreng ni kat kedai-kedai makan time gini... N ada tempat yang harganya agak mahal, n agak murah, tapi kalo anda bukan jenis sengkek duet untuk try makan di tempat-tempat sebegini, go on... Ye la... Orang kate, kalo skali try, dah mahal, mesti xmo datang dh kan??? Haa... Gitule...

  • Kedai makan d Pekan Lama Parit Buntar... Berdekatan ngan tempat orang wat Batu Nisan (Tolong jangan pikir yang bukan-bukan).
  • Kedai makam sebelah kampus USM Kejuruteraan. (Lecturer ramai p makan kat sini... Harga leh tahan gak r n lauk agak banyak la).
  • Kedai Mak Su berdekatan ngan hospital Parit Buntar- Special ikan bawal bakar (Ye ke?? Teman pun dah lupe.. goreng or bakar) [Tempat ni harga leh tahan gak... N actually, ade 2 kedai Mak Su, 1 dekat ngan pintu keluar belakang ngan asrama Hospital, n 1 depan sikit kat ngan traffic light antara jalan nk p pintu dpn hospital].
  • Kari corner - Siyesly, sedap... banyak pilihan lauk untuk dimakan... Antaranya yang selalu dipilih oleh pakcik teman ketika teman bawa deme makan kat sini, is kari kepala ikan... Siap sanggup p bungkus lagi tu... Tempat ni terletak di jalan lama n besenye jalan ni agak jem skit coz lori banyak lalu lalang.

Banyak g tempat rasanya, tapi ni je la yang penah teman penuhkan perut... Haha.. Coz bese penuhkan perut kat kafe USM je... Save budget maaa... Oh ya... Xlupe gak... Kalo nak breakfast, xsilap teman, kat ngan stesen ketapi Parit Buntar ada 1 special Nasi Lemak Kuning if xsilap kat sana... n Dengonye sedap le kata rakan teman yang penah p cube...

Haaa... Tu antara tempat makan yang agak sedap n harga leh tahan... Yee... FYI lagi, harga makanan di sini agak murah kalo nak dibandingkan ngan KL... N maybe ada kedai makan yang harganya agak mahal sikit, tapi xsalah kalo nak p cuba try makan sana...

Skang kita beralih p tempat makan d waktu malam lak... Haaa.. Time makan malam ni, memang macam cendawan tumbuh la... Banyak xterkira habaq hang... Jom kita tengok list kedai makan untuk anda dinner...

  • Alor Thai Tomyam - Situated at Taman Pekaka
  • Nur Tomyam (Yeke nama kedai ni??? Lupe lahh... bnyak sangat nama kedai makannye) - Situated at Taman pekaka berdekatan ngan 7E
  • Char K. Tiaow - Seberang jalan ngan Restoran Nasir... Specialnya is Nasi Lemak n K.Tiaw, Char K.Tiaw...
  • Restoran Sasha - dah btau, so xprlu introduced lagi. Dulu tarikan tempat ni is gadis-gadis Kelantan n Siam yang memang cute lagi comei la... Siap teman suke p kaco lagi... hahaha.. Tapi skang??? Kurang umpphhh la gadis-gadis dia...
  • Restoran Mutiara - terletak d jalan lama menuju bandar Parit Buntar. Anda boleh pilih untuk makan seperti cara biasa ngan duduk atas meja, or makan bersila, coz disediakan 1 tempat untuk makan bersila... tapi terhad la tempat ni...
  • Restoran Nuri - Agak jauh sikit coz terletak d jalan menuju tol Bandar Bharu. Special??? Tengokla pic yang teman dah teaser kan...
  • Nur tomyam - Terletak kat ngan Old Town n seberang Petronas Bandar Baru Parit Buntar... Tarikan??? Gadis-gadis yang perghhh... Terliur beb.. Ehem2... Mata jaga k...
  • Restoran Omaq - Haaa.. ni pun tarikan dia gadis gak... Tapi bertudung jenis labuh r.. Special dia is Char K.Tiaow yang sedap... Terletak berhampiran jam besar Pekan lama Parit Buntar.
K... banyak lagi sebenarnya... Tapi teman xbape tau nama kedai makan ni banyak-banyak... Nak disimpulkan la... Kat ngan jalan lama, kalo anda keluar dari pintu depan USM Engine menuju ke Petronas di sebelah kiri selepas seberang jambatan yang menuju ke highway Pulau, sepanjang jalan tu ada lebih kurang 7-8 restoran makan... N most of them are sedap-sedap...  Go n Try it, coz ade yang jual western food

Kat ngan Taman Pekaka, ada lagi 1 kedai makan yang jual nasi lemak, tapi xpenah try r.. Dekat je ngan pintu depan USM Engine...

Kat ngan Taman Ilmu berdekatan ngan Desasiswa Utama, ada 1 restoran makan sedap gak... Tapi xingat apa nama restoran tu... Banyak gak special food dia... So p la try... 1st time try is ngan dak-dak silat sebelum kami p training silat.

Sepanjang jalan kat ngan PMI computer centre, n bangunan banyak lagi kat sebelah kiri kalo anda nak p PMI la, ada beberapa restoran makan yang sedap-sedap n ada gak 1 restoran ala-ala macam restoran makan mahal sikit yang menyajikan makanan ala-ala western... Tu pun try coz ade orang banje... Sepanjang kawasan tu gak, ada restoran Intan yang teman xpenah p try, tapi dengar cite sedap gak la... Dengar cite jeee...

Dekat Bandar Baru Parit Buntar, ada gak tempat makan banyak... Berdekatan ngan stesen bas ada tempat makan yang kawan teman penah p bli bungkuih makanan kt sana n teman tengok nampok sedap je... n ade 1 g kat ngan simpang 3 sebelum nk p stesen bas selepas Pizza Hut.

N last skali... Sepanjang jalan dari hospital Parit Buntar nak p Kedai Makan Sasha, adela lebih kurang 10-12 kedai makan yang memang banyak... N adela teman penah p 1-2 kedai makan tu... Leh tahan la sedap... N ade yang xbape sedap n ade yang servis memang lambat...

Kalo nasi kandaq lak... Or kedai mamak... Just 3 paling famous skali... that is...

  • Nasi Kandar Ali
  • Nasi Kandar Riyas
  • Nasi Kandar Naseer
Riyas n Naseer ni, kat Taman Pekaka pun ade, Kat Bandar Baru pun ade... Oh ya... Please take note, ini adalah tempat makan yang paling dekat sekali sekitar Kampus Kejuruteraan yang xperlu anda semua nak p sewa kete ke n melepasi tol Jawi untuk p makan je... Kalo hangap sume ada tempat or nama kedai yang nak tambah, especially to USM Engine student yang tempat makan teman xpenah kabokan kat sini, jangala lupe komen ye....

N Kalo sape yang nak masuk USM Engine nak merasa p makan mahal-mahal sekali sekala, nak menghabiskan duet sambil memenuhkan perut yang kelaparan, p makan sedap-sedap cam McD ke, Sushi King ke, Manhattan Fish ke, Subway ke, Seoul Garden ke, leh r p Juru ye... N Mengambil masa lebih kurang 10-20 minit bergantung kepada kelajuan anda bawak kete ke sana n boleh mengambil masa 20-45 minit bergantung kepada kelajuan anda membonceng motorsikal... kalo jalan kaki, alamatnye, anda pegi pun dah lapo bebeno, anda nak pulang smula pun lapo bebeno gak...

Haaa.. Ni yang nak kasi teaser pic makan ngan Fairy of PolymerOX kat Subway ni... hahahaha... Sila tengok untuk tatapan mata n perut anda yang berbunyi kelaparan ok...




Sekian sahaja penulisan n penaipan perut yang berbunyi kelaparan melihat makanan yang sedap-sedap... Semoga anda terhibur n kelaparan selepas melihat semua ini... N selamat menjamu selera pas 2 ok... hahahaha..

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

4 Pengkritik:

Muhammad Farhan said...

pak su xde dlm list pon.....hehe

iPai said...

Pak Su !! Pak su !!

ko ni selalu buat post rangkum2 macam ni .. pecah2 r . baru best skit ..


Nasi Lemak Kuning

Pak Su Ikan Bawal

k a k L a m p said...

tgk kerang tuh dh cukop buat den kecut perot.. allergic tuh

✿ gadis biasa ✿ said...

patut sume nak saiz 9
gorilla la u romeo :P

anyway that kerang perghhh~~!!

tak suke la o.k.u tu..!!!!!!
huh.>.<

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.