Sedetik Lebih D USM Kampus Kejuruteraan - Internet Oh Internet

by 5/15/2011 09:15:00 PM 7 Pengkritik
Assalammualaikum, salam sejahtera, salam 1 malaysia, dan pelbagai salam untuk disampaikan

USM Kampus Kejuruteraan... What's so special about this campus??? Ok... 1st of all... Banyak... Nak tau banyak tentang keistimewaan kampus kejuruteraan USM?? Well... 1st of all... Terletak kat sempadan 3 Negeri... X Caye?? Well.. to know more about USM Kampus kejuruteraan n to all the juniors yang akan masuk ke USM n memilih kursus kejuruteraan... Check It Out!!!


Ok... back to the topic... Internet ohh internet... Yaaa... 5 tahun aku duk bertapa kat USM Kampus Kejuruteraan, 5 tahun aku mengalami perubahan tenet USM yang semakin meningkat, dan semakin... Haihh... Menjadi-jadi... Tapi tunggu dulu... tu bukan apa aku nak perkatakan... What i'm about to said is about the internet speed in USM Kampus Kejuruteraan... Haaa... Nape??? Jom tengok salah 1 post dari kawan teman...


Ok... Jom tengok pic ni pulak....


Ok... Plizz ignore the file that i'm trying to download, but focus on the speed of the file that i've downloaded... Yaaa... Itulah kelajuan speed Internet USM Kampus Kejuruteraan... Well... Ni kelajuan time pagi hingga ke petang... N time USM Kejut sedang kelengangan orang akibat ramai-ramai pakat mai balik umah cuti 4 bulan kan... hahahaha.. n akibat ramai dah abis blaja especially final year student n ramai pakat p wat latihan industri kat kilang n syarikat... Tu kalo time ramai orang xde kat USM... kalo time ade kat USM penuh ngan manusia bagai... Haaaa... meh cek nak habaq mai camne kelajuan tenet USM noooo...


Sebelum kita ke perkembangan terkini hiburan sensasi tenet USM Kejut... Ok... Kitorang panggil n sebut internet jadi 'TENET' n Kejuruteraan jadi "Kejut"... Sapa yang baru tau ni... xpe.. Xsalahkan korang... jangan terasa anda ketinggalan zaman or terkebelakang skit ea ngan sinonim ini... Just a word... 

Back to the topic... ini adalah situasi Tenet USM Kejut sejak aku mencucuk wayar LAN di PC aku...
  • 1st Year - Internet hanya boleh online dari jam 6 petang hingga jam 6 pagi... Zaman ini, orang duk sibuk men Sysreset... HFS??? Apa tu??? Xfamos lagi... coz windows pun still XP... Oh ya.. Zaman ni gak kan... Orang duk sibuk men lawan CS (Counterstrike antara blok n antara kos... eg. Meki vs. Bahan).
  • 2nd Year - FB start fofular... Duk sibuk men game pets... Time ni still xtere jd pendonlod tegar USM cam skang... Duk sibuk abiskan masa men pets n #Quiz kat sysreset USM (Apa sysreset?? Nanti akan diceritakan)... Tapi CS dah xle men antara blok... Kena block maa!! Sysreset pun dah start berubah... Dari leh connect 1 ip je jadi host... kena jadi tiap-tiap block kena ade host dia sendiri.
  • 3rd Year - Internet USM mula berubah angin... dari xle men pas kul 6 pagi, dah leh men dah... tapi certain je.. tu pun tmbah https:// kat depan... Well.. dak USM Kejut memang pakar bab nak bypass sume ni... Sysreset still famos g... N tahun ni gak aku diturunkan ilmu Sysreset dari owner ketika itu, jadi Owner baru... ngan nickname putra87 (Dah lama gune dari 1st yer dah).
  • 4th year - Haaa.. Time ni... tenet usm dah open dah... cume mostly leh bukak dari 5.45 petang ke atas.. N tahun ni gak aku mula berjinak-jinak jadi sharer... Dah belajar joomla punya pasal... Time ni famous cite Nur Kasih tau!!! N Boys over Flower!! Time ni tenet dah upgrade jadi 10 MB (Dengar cite laa... Xbape rapat ngan PPKT time ni... tapi disebabkan dah 3 kali kena block... Terkenal la aku kat PPKT.. Siap mintak ip nk donlod lagi tuuuuu)
  • 5th year - Senior Sharer... Sysreset pun dah xfamous.. Dak-dak zaman skang dah malas dah nak men sysreset ni... punca??? Nanti teman citekan dalam post len ea... N Time ni adalah tahun pertama kali dengar orang komen n xpuas ati pasal sharer... Internet lembap pasal sharer la... itu laa.. Ini laaa... Malas nak cakap banyak... Tenet diupgrade dari 10 MB, jadi 100 MB... Hanya untuk USM Kejut je tau!!!
Tahukah anda?? (kalo anda memang dari USM Kejut n bese donlod mendonlod, sedut menyedut, sharer mengeshare xtau, sile ketuk kepala anda 10 kali sampai lebam... Tapi kalo anda memang bukan dari USM Kejut, just read and jangan jeles ngan kelebihan kami yang xseberapa ni... hahahaha...)

  • USM Kejut sharing Motto is = Sharing is Caring
  • Kelajuan donlod tenet di USM Kejut dari pagi sampailah ke malam = Pagi 6pg - 12tgh ari (~1mb/s), Petang 1ptg - 5ptg (~ 500-200kb/s) n Malam 6ptg - 6pg(100-1kb/s)
  • One of the biggest sharing university in Malaysia... What kind of software, songs, movies, dramas, tv-series and you name it, we got it all here...
  • Sharing bergerak secara Underground.. Reason = Most of our stuff are illegal... Sooo... it's better to works underground rather than exposed ourself...
  • 1 sharer lost, 3 more up bagaikan cendawan...
  • We not only share, but FYI, kami ade radio sendiri... especially ketika bulan puasa... Dari teman 1st year... but sadly, next year, no more Radio USM mewarnai ruangan udara Kampus Kejuruteraan ngan request dan pesanan daripada pelajar USM Kejut.

Ok... sampai sini sahaja tentang tenet USM... If any of the USM Kampus Kejuruteraan have anything or ade pape nak tambah dalam BMnye, silakan.. Maybe banyak kot leh ditambah... So... pe g.. Tambah-jangan-x-tambah!!!...

Yours Truly n Sincerely,
putra87
(USM Sysreset Owner [2008,2009,2010], Radio USM DJ [2009,2010], putra87 websharing n hfs sharing, Founding Member of USM Sharing Community 2010)

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

7 Pengkritik:

sarzli said...

aku suke yg ni "Sharing bergerak secara Underground.. Reason = Most of our stuff are illegal... Sooo... it's better to works underground that exposed ourself.."...ko la putra share kambing...hahahaha

Bill 丰 Kayroon said...

ni lagi 1 blog kena share kat semua bdk USM kejut...hehe...
mcm testimony utk PPKT...lolol
PPKT kata walaupun dah 100Mbps tapi bukan semua diorang bg kat students...tak igt bpe percent tah...n bergantung kpd masa jgk....mcm siang,byk kt school..ptg2 tu baru kt blok...
tp mmg psl tenet la yg best kat kejut...ske download dari sharer...thanks ye sharer2 semua...bila balik umah nak download sendiri..aiseh...seharian baru abes....kalau kat kejut,tak sampai half an hour pn...hoho...

d2z said...

tp sem depan berapa rmai sharer bersara? ada pengganti ka? lol

iPai said...

uhuhuh .. serius seh .. walaupun aku tak jadi sharer tapi aku berasa bangga berada dalam zaman kegemilangan dan perubahan sharer kat usm engineering .. uhuhuh

nice post !!

mye said...

haha..
jgn kta usm jew poly pd pn lbh kurang jew..
huhu

putra87­™ said...

@Jeli - hahaha.. ang jgn nk exposed lbih2 naaa.. tu rhsia dak2 sysreset je nooo...
@bill Kayroon - hoho... jgn share sgt.. kang ppkt tau... abis aku maaa...
@d2z - hahaha.. sem dpn??? sem ni la rmi bersara... sem dpn kta sje dtg tm nk konvo nnt tgk bpe rmi sharer still wjud...
@naufal - hahahaha... tq for being proud... hahahahaha
@mye - is it??? lju gk ke???

MAWAR BERDURI said...

teringin nak sambung study kat usm.. huhu..

Lazada

Lazada Malaysia
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.