Reality Show : Malaysia vs International

by 5/20/2011 11:51:00 AM 4 Pengkritik
Assalammualaikum, salam sejahtera, selamat pagi (Pada yang baru bangun tido truih hadap PC/Laptop/Komputer n on9) n salam segalanya

Semua orang mesti pernah tengok rancangan realiti show... Dah beratus-ratus realiti show dah kat Malaysia ni tumbuh macam cendawan... Antaranya cam Akademi Fantasia, Malaysian Idol, Mentor, Mari Berdansa, dan macam-macam lagi... Tapi... Yang keluarnye, hurmmm... Ade yang ok, ade yang x, n ade yang takat nak capai populariti je... Yang dikeluarkan, yang baguih-baguih, yang tinggal, kebanyakkannya hampeh je, takat muka je ade market, tapi suara kadang-kadang langsung cam haprak... Yang ade pakej tu, xkesah la, rzeki dorang, ni yang vote depends on muka, anak dato' n yang seangkatannya apa kes???

Haaa.. Sori to say, for all those Dafi fans out there, i'm not a Dafi fans, n i still don't get it why KRU take him as a recording artist under their labels... Takat muka n anak dato' jer... Suara??? Nyanyi lagu bak kata orang ramai la, macam bercakap... Baik xyah nyanyi... But KRU is still the best, R&B n Pop artist in Malaysia of all the time...

But still, ade gak rancangan realiti yang hasilkan produk yang berkualiti n berguna cam Imam Muda n pertandingan nyanyian TV1 yang menghasilkan bakat besar negara seperti Datuk Siti Nurhaliza... Ok... cukup... Jom kita tengok serba sedikit perbezaan rancangan realiti Malaysia dan antarabangsa, terutamanya di Amerika... N What makes the show is more fun, exciting and even produced quality products for each season...




2 rancangan realiti nyanyian... Cara pengundian sama, cara pemilihannya juga sama, tapi apa yang membezakan 2 rancangan ini??? N apa yang membuatkan rancangan realiti nyanyian American Idol xpernah kurang peminatnya berbanding Akademi Fantasia yang saban hari makin berkurangan peminatnya n makin membuatkan orang duk nyampah nak tengok...

Jom kita tengok beberapa perbezaan....
 
Pengundian

kalo kita tengok cara pengundian 2 rancangan ini, sama je, penonton yang menentukan undi dan masa depan bakal-bakal penyanyi ini, tapi!!!... Ada tapi k... Perasan x, kalo tengok american idol, ade x dorang tunjuk siapa berada pada kedudukan ini dan ini n siapa berada pada kedudukan paling bawah sekali pada permulaan rancangan??? N perasan x, perbandingan undian yang agak ketara antara 2 rancangan ini... 

D Malaysia, trend pengundian dikawal oleh stesen penyiaran tersebut seperti Astro yang kadang-kadang nampak bias ngan meletakkan persembahan artis yang mereka xmahu di akhir sekali di mana pengundian akan ditutup sebaik sahaja diadili oleh juri-juri... 

Tetapi trend pengundian D Amerika dilakukan n dimulakan sebaik sahaja semua persembahan berakhir dan diberi 2 jam untuk mengundi sebelum pengumuman siapa yang tersingkir n x pada keesokannya... N biasanya, pengundi di Amerika xbias macam pengundi di Malaysia di mana mereka lebih mementingkan bakat dan kualiti berbanding rupa yang xseberapa kena dengan pakej... Even orang berbadan besar pun leh menang American Idol... Coz dia ada suara, suara yang mantap... 

Tapi Malaysia??? Orang yang mantap cam Aizat pun tersingkir awal n now, he is more famous than those akademi fantasian students yang menang...

Quality

Apa yang membuatkan kualti rancangan realiti di luar lebih famous daripada d Malaysia??? It is the quality of the show itself... Kalo nak dibandingkan ngan American Idol n Akademi fantasia... Ada ke kat American Idol Afundi Masuk pelajar kegemaran mereka/?? 

Ohhh Tidak!!!

Coz ianya sebenar bergantung kepada 1 peluang yang dipegang oleh juri-juri American Idol dimana mereka yang akan tentukan siapa yang layak untuk dikekalkan daripada tersingkir, dan hanya 1 peluang sahaja diberikan... N ianya terjadi setelah berlaku kesilapan di mana pada season ke berapa ntah, Daughtry tersingkir dan juri xdapat menyelamatkannya daripada penyingkiran tersebut... N Guess what??? The judges feel sorry for the penyingkiran coz after that incident happen, both of the people that were out from American Idol, shines like a star even siap menang Grammy's Awards lagi... Artis Akademi Fantasia ada camtu ke?? Terutama yang tersingkir awal laa... Yang menang tu toksah cite... Dorang ade bagus gak cam Stacy, Syahir n len-len lagi...

Persembahan

Kalo nak dibandingkan persembahan... Well... Rasanya persembahan rancangan realiti kat Malaysia ni lebih dimanjakan laa... Diberi itu la, ini la... Siap ada baju sponsor... Kalo nak dibandingkan ngan American Idol... Mostly of their wardrobe, is from themself, Kita leh tengok... Kebanyakkan baju yang dorang pakai untuk tiap episod persembahan, is mostly the wardrobe they wore during their audition until the top 24...Unless they get sponsor but some jemputan artis datang tolong ajarkan mereka ini, dan itu... Kalo x, mereka belajar sendiri maaa... Tapi disebabkan American Idol nak produk depa belajar adapt ngan suasana yang akan datang, diorang xkesah bawak pakar-pakar untuk membantu pelajar-pelajar mereka... Pakar bukan sebarang pakar... Belajar camne nak cakap ngan wartawan (pegi kat tempat wartawan pnye office), blajar cmne nak pakai ape kejadahnye bnda kat tlinga depa tu untuk persembahan, belajar cmne nk kawal lagu tu daripada komposer yang memang xprlu nak cakap r quality dorang... n macam lgi r...

Kalo kat Malaysia lak, although they got their own teachers to teach this and that... N xnafikan yang most of the teachers are experienced tapi dorang ni, a.k.a pelajar ni rsnye yang wat teachers ni jd less experienced in teaching them... Well... manja sangat kot... Siap tayang cmne hari-hari semasa kat tmpt dorg blaja n tinggal... Benda diari laa... ape laa... AI xwat pn camtu... Setakat ni yang teman tengok r AI, dorang just show all of that during the performance show... Tapi mostly, the students are focus on the songs that they want to practice... Berlatih kat studio, dikawal selia oleh komposer n artis jmputan, n songs they choose, are bebas n depends on themself n their voice... Pilihan lagu yang kurang tepat??? Alamat keluarlah esok hari ye...

Sbenarnya banyak g kalo nak dibandingkan... tapi dah xde idea nak type pe n xtau pe nak tambah... So.. kalo kome-kome ni ade le nak ditamboh, jangan malu, jangan segan, meh le komen... Teman nak juge dengor pendapat korang-korang, kome-kome, depa-depa, n hangpa-hangpa sume...
Pendapat yang bernas kita berkongsi bersama, pendapat makan dalam, kita amik iktibar bersama... Toksah dok melenting aih... Ni just pendapat masing-masing... Buang yang keruh, amik yang jernih... Yang negatif, kita jadikan positif, yang positif, kita improve la lagi... X gitu???

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

4 Pengkritik:

nida husna said...

betol2. realiti show kat malaysia ni tak setanding dengan negara luar. AF tu patut macam kena mansuhkan jer. suara peserta dia pulak macam tak berkualiti jer. hehehe

iPai said...

setuju kate2 nida ni .. mansuh je .. tp orang duk nak kaut untung je .. ape die kesah, orang tu leh nyanyi ke tak ..

Cikya said...

aku selalu musykil dengan ketelusan jumlah undian AF..was-was weyh..
macam tak logik pom ada kadang-kadang..
for sure, AF, aku hanya berminat nak tahu siapa juara at last.
diari konsert haram aku nak layan..bosan weyh.. :D

putra87­™ said...

hahaha... cikya... tu la.. coz dia ade undi 5/10 n 1.. kalo banding ngn realiti show US, xdenye undi mcm tu.. takat 2 no yg berlainn utk 1 contestnt je... pastu undi hnye bukak 2 jam pas abis show... lgpn AF, astro n telco kt mesia ni nk kaut untung.. bese r... sbb tu kdg2 dorang wat org yg dorg xmo wat last prsmbhn n dpt undian plg rndh coz dh ttp undian...

Lazada

Lazada Malaysia
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.