We Are 'Yong Belar'ians Part 1

by 2/20/2011 02:19:00 AM 1 Pengkritik

Assalammualaikum dan salam 1 Malaysia to all... Bertemu kembali kita di post baru... Yaaa... Lama kot baru nak type post baru.. ish³... Kali ni kita akan bercerita tentang pengalaman menghiking Gunung Yong Belar @ YB yang juga merupakan gunung ketiga tertinggi di Semenanjung Malaysia... Semestinya... Sebelum kita tengok kisah perjalanan, take a sneak peak of this beautiful scene taken on the summit of Yong Belar... Malam pertama di puncak Yong Belar...
 
Pemandangan malam di puncak Yong Belar - Lampu² yang menerangi bandar Ipoh
Pemandangan Gunung-ganang dari puncak Yong Belar
Ok... cukup of the teaser untuk peminat² alam sekitar dan yang belum lagi mendaki Gunung Yong Belar... Jom kita tengok pula macam mana perjalanan menuju puncak Yong Belar... Akan digambarkan melalui susunan gambar mengikut urutan peristiwa...
Sebelum itu, kami semua bermalam di Jabatan Hutan Cameron Highlands secara haram... Al Maklumlah... Sampai destinasi lebih kurang jam 12 tengah malam... Memang gelap la naik CH. Setibanya di Checkpoint Jabatan Hutan, kanak² riang sudah mula menyiapkan ration masing²... nak tau apa menu kami buat untuk perjalanan 3 hari 2 malam ni??? haaaaa... Nantikan post seterusnya untuk menu² orang gunung... hahaha... Geng² IPG Perlis dah sampai lebih awal, sementara geng² dari UM sampai awal pagi di Jabatan Hutan.


Mari Men Jongkang Jongket Dulu Sebelum 4x4 Mari...
Geng² IPG Perlis
Geng² USM Kejut - Me the boy in da green shirt...
Muka Ain ngantok.. Mana tak ngantok, perjalanan hampir 2 jam just untuk sampai ke tempat seperti di bawah.
Permulaan perjalanan yang berbatu² perlu ditempuhi


Bahan kutukan time tu...
Bergambar seketika coz 4x4 depan lori ni rosak la pulak...
Air terjun Blue Valley Dam
Cabaran Pertama - Tangga Batu
Also Known As Good Morning Sir
Paip yang bocor
Cabaran Kedua - laluan paip

Kawasan tanah runtuh melalui trek laluan paip
1st Checkpoint - The Cabin

Berehat-rehat sebelum meneruskan perjalanan seterusnya
 Sampai sini sahaja post kita... bertemu kita semula di part 2 of the hiking adventure mendaki Gunung Yong Belar... Suke post ini??? Komen la sikit yer...

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

1 Pengkritik:

mye said...

wah bestnya..
1 prjlanan yg advnture..
huhu

Lazada

Lazada Malaysia
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.