Korbu - Gayong Ep. 4

by 1/26/2011 02:31:00 AM 0 Pengkritik
Waahhh... Panjang bebeno la plak XPDC Korbu - Gayong ni... Jangan risau... Ni adalah entry terakhir untuk pengalaman hiking antara 7 gunung tertinggi di Semenanjung.. Malas nak tulis banyak²... so tengok je la pic² yang akan dipost berdasarkan turutan peristiwa...

Keindahan laluan dari Korbu - Gayong
Pemandangan Ipoh dari puncak Korbu on da 1st day d puncak
Keindahan alam ciptaan tuhan
Kenapa post ni baru ditype arini?? Coz Chinese New Year ni aku akan menawan lagi 1 gunung G7, iaitu Gunung Yong Belar... So... Nantikan post untuk next adventure hiking... Tapi sebelum tu, layan pic diatas dan pic diantara perjalanan dari 45 darjah sehingga hampir 90 darjah pendakian yang akan ditempuhi... Jom kita tengok cabaran apa yang menanti selepas ini...


Permulaan pendakian 45 hingga 90 darjah
Orang Atas - "Sikit je lagi"... Orang beg biru - "Tunggu Aku... Penat Ni"
Selamat Datang ke Last Waterpoint
Kawasan rehat sekitar last waterpoint
Trek yang berselut kadang² penuh ngan lumpur tanah yang basah
Pit Stop untuk membuang hajat
Cahaya tandanya nak sampai puncak botak la tu

Puncak Gunung Korbu dilitupi awan
Berani untuk tengok bawah???
Puncak Korbu dari Puncak Botak
Tumbuhan yang akan selalu dijumpai sepanjang pendakian ke puncak Korbu

Rintangan yang perlu dilalui menuju puncak
Suasana senja d puncak Korbu

Wanita pertama tiba d puncak Korbu antara jam 6.30 petang.. p/s - aku tiba lambat dalam jam 8-9 malam coz grup last skali @ Grup Slow N Steady
Laluan antara khemah dan tempat pemandangan
 Pic seterusnya diambil pada hari kedua dan seterusnya... Sehingga hari terakhir kami di Gunung Korbu..

Bukit bukau yang biasa dilihat kalau lalu Highway utara selatan dari Ipoh ke KL
Keadaan sekitar camping site
Laluan menuju puncak Gayong

Laluan penuh berliku ke puncak gayong
Puncak Proton.. reason??? Coz ada plate proton.
Welcome to Gayong peak
Boleh wat pengambaraan avatar... hohoho..
Pemandangan sekitar gunung-ganang di antara korbu dan gayong
On Da way pulang ke puncak Korbu dari puncak Gayong
Pagi hari ke-2
Kepulan awan pagi hari ke-2 di puncak korbu

Itulah dia pengalaman sepanjang 5 hari 4 malam mendaki Korbu - Gayong... Indah kan??? So.. apa lagi... Carilah peluang untuk mendaki Gunung Korbu, antara salah 1 gunung G7 di semenanjung Malaysia ini...

putra87­™

Blogger - Engineer - Freelance Photographer

An Engineer, Lifestyle Blogger, A Freelance Photographer, Traveller, Food Hunter, and A Dad To Be.

0 Pengkritik:

Lazada

Lazada Malaysia
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

BM
Semua penulisan & post adalah bertujuan perkongsian bersama. Segala gambar & gaya penulisan diambil dari sumber² yang dikreditkan bersama atau atas penulisan penulis sendiri. Sebarang penyalahgunaan, ketidaktelusan & pengambilan gambar untuk kegunaan lain tanpa kebenaran penulis, penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil kepada mereka yang berkenaan.

BI
All of the articles, stories, info and materials are either taken from other website, blog, and other sources or self-wrote... Any sharing of this info is allowed but with the consent of this blog writer. Any misused, misguided, mischief articles taken from this blog without writers permission is prohibited. Admin and writer will not be responsible for any legal action taken by the authorities to those who concerns.